Project

General

Profile

Bug #11487

Enabling OpenCL on Mac OS X breaks preview images for Fuji RAW files

Added by Alexander Gruber about 2 years ago. Updated about 2 years ago.

Status:
Closed: upstream
Priority:
Low
Assignee:
-
Category:
-
Target version:
Start date:
01/30/2017
Due date:
% Done:

0%

Affected Version:
2.2.2
System:
Mac OS X
bitness:
64-bit
hardware architecture:
amd64/x86

Description

Enabling OpenCL on Mac OS X breaks the preview generation. As you can see by looking at the attached files the colors are wrong. When disabling OpenCL everything is ok. This bug seems to be specific to Fuji RAW files. I tried some Sony RAWs with Bayer matrix and the preview image is generated correctly. My Mac OS X version is 10.11.

before.png (214 KB) Alexander Gruber, 01/30/2017 06:30 PM

after.png (174 KB) Alexander Gruber, 01/30/2017 06:32 PM

before.png (179 KB) Alexander Gruber, 01/30/2017 06:35 PM

History

#1 Updated by Alexander Gruber about 2 years ago

first added version seems to be broken

#2 Updated by Roman Lebedev about 2 years ago

opencl on osx is considered to be broken, with a few exceptions.
i'd close as upstrem

#3 Updated by Ulrich Pegelow about 2 years ago

  • Status changed from New to Closed: upstream

I also think that this is an upstream issue which we cannot solve.

As a work-around you may try to set opencl_enable_markesteijn=FALSE in darktablerc. But no guarantee that you get a good OpenCL experience under your system.

#4 Updated by Alexander Gruber about 2 years ago

Ulrich Pegelow wrote:

I also think that this is an upstream issue which we cannot solve.

As a work-around you may try to set opencl_enable_markesteijn=FALSE in darktablerc. But no guarantee that you get a good OpenCL experience under your system.

Thanks for the hint! Unfortunately it makes no difference. Really a shame that Apple puts their OpenCL implementation in second place.

#5 Updated by Roman Lebedev about 2 years ago

  • Target version set to 2.4.0

Also available in: Atom PDF