Project

General

Profile

Bug #11189

Exposure shifted in Pentax K-1 DNGs

Added by Matthieu Volat over 3 years ago. Updated over 3 years ago.

Status:
Closed: invalid
Priority:
Low
Assignee:
-
Category:
General
Target version:
Start date:
10/01/2016
Due date:
% Done:

0%

Estimated time:
Affected Version:
2.0.6
System:
FreeBSD
bitness:
64-bit
hardware architecture:
amd64/x86

Description

Hello,

I have an issue that I can't debug by myself sadly: for the purpose of noise profiling, I took controlled (artificial lighting) pictures with my K-1 (aperture fixed, then for each iso level change, I halve the exposure time).

But in darktable, I notice a big exposition difference (~1ev) in luminosity between iso 100 and >= 200 (no curve or anything):

ISO 100:
DNG: https://drive.google.com/open?id=0B0J6-mibfIUEWXdRSGtGbHBacE0
JPEG exported from darktable: https://drive.google.com/open?id=0B0J6-mibfIUEZ1BsTWkxMzVOTWs

ISO 200:
DNG: https://drive.google.com/open?id=0B0J6-mibfIUEY0VPQzh0Q09lLW8
JPEG exported from darktable: https://drive.google.com/open?id=0B0J6-mibfIUERzdDdExuWjZNQ2s

I'm not sure of what is happening... DCRAW outputs images with a similar luminosity, so there must be something wrong during import...

History

#1 Updated by Roman Lebedev over 3 years ago

Are there any in-camera enhancements enabled?
Canon calls it ALO.

#2 Updated by Matthieu Volat over 3 years ago

Ho yes, indeed (camera came back from service, preference were reset), I'll check results immediately!

#3 Updated by Matthieu Volat over 3 years ago

Sorry, indeed this was the case, stupid me! (and I knew indeed that that kind of option lower the iso setting to allow highlight recovering).

#4 Updated by Roman Lebedev over 3 years ago

  • Status changed from New to Closed: invalid

#5 Updated by Roman Lebedev over 3 years ago

  • Target version set to 2.2.0

Also available in: Atom PDF

Go to top